Departman za geografiju je učestvovao na manifestaciji „Evropska noć istraživača“, koja je održana 29. septembra 2023. godine u Nišu, u organizaciji Centra za promociju nauke Beograd, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu, Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ Univerziteta u Beogradu i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac. Evropska noć istraživača u Srbiji se realizuje kroz dva projekta: ReFocus Art i SciencesCool, koji su finansirani iz programa „HORIZON EUROPE“, najvećeg programa Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma „Marija Sklodovska-Kiri”.

Departman za geografiju se predstavio postavkom „Geo-art: Otkrivanje sveta kroz virtualnu stvarnost“, koja je spojila dve fascinantne discipline – geografiju i umetnost i tako pružila jedinstveno iskustvo istraživanja sveta. Koristeći naočare za virtuelnu realnost, dron, lidar tehnologiju i sferne fotografije snimljene 360° kamerom, ova postavka je omogućila posetiocima nezaboravno putovanje kroz prostor i vreme, ali i otvorila nove perspektive o lepoti i raznolikosti naše planete.

AUTORI: dr Ninoslav Golubović, dr Nataša Martić Bursać, dr Ljiljana Stričević, dr Milena Gocić, dr Marija Bratić, dr Mrđan Đokić, dr Milan Đorđević, Jovana Vuletić, Rastko Marković, Milan Miletić, Prirodno-matematički fakultet u Nišu, Departman za geografiju.