Наслов предавања:  Моделовање и симулације таласа у физичким системима

Предавач: проф. др Владан Павловић (Департман за физику)

О предавању:

У свету који нас окружује, таласи су свуда – од звука који чујемо, преко светлости коју видимо, до таласа на води које можемо посматрати на мирном језеру. Таласи играју кључну улогу у разумевању многих физичких феномена. Али како можемо проучавати таласе када су они често невидљиви или пребрзи да бисмо их директно посматрали?

На овом предавању ћемо се упознати са фасцинантним светом моделовања и симулација таласа у физичким системима. Кроз једноставне примере и интерактивне симулације, објаснићемо основне принципе таласа – како настају, како се шире и како међусобно делују. Посебно ћемо се осврнути на то како математички модели и рачунске методе омогућавају симулацију таласа у различитим срединама, од водених површина до електромагнетних таласа.

Циљ предавања је да заинтересованим ученицима приближи апстрактне концепте таласа на начин који је разумљив, занимљив и користан. Научићемо како помоћу рачунара можемо да “видимо” таласе и предвидимо њихово понашање у различитим ситуацијама, што нам помаже да боље разумемо свет у којем живимо.