Департман за географију је учествовао на манифестацији “Европска ноћ истраживача – 2019” кроз три поставке: “Стене – сведоци прошлости и весници будућности”, “Кружење воде у природи” и “Етно кутак”.
СТЕНЕ, СВЕДОЦИ ПРОШЛОСТИ И ВЕСНИЦИ БУДУЋНОСТИ – У древним стенама заробљена је прошлост наше предивне планете. У њима се огледају бурне тектонске промене, смена копна и мора, настанак живота на Земљи, мирни периоди његовог развоја, али и велике катастрофе и масовна изумирања. Гледајући у прошлост донекле можемо предвидети и будућност која чека нашу планету, али и нас, њене мале станаре.

КРУЖЕЊЕ ВОДЕ У ПРИРОДИ – Кружење воде у природи је хидролошки циклус. Вода која испарава са великих водених површина, земље и биљака одлази у атмосферу где образује облаке. Облаци затим враћају воду на земљу у виду кише, снега или града. Она продире и у земљу испуњавајући шупљине у Земљиној кори, где се задржава формирајући подземне воде. Тако вода непрестано кружи крећући се са Земље у атмосферу и натраг. Поставка је имала за циљ да објасни како се одвија циклус кружења воде у природи. Посетиоци су били у могућности да активно учествују у креативној радионици израде шеме хидролошког циклуса и тако кроз игру схвате овај природни процес.

ЕТНО КУТАК – Етно кутак чине већ помало заборављени алати, посуђе, играчке, одећа, ношње, преслице, коловрати. Некада су ови предмети били неизоставни део сваког сеоског домаћинства с почетка 20. века. Посетиоци су били у прилици да се кроз ову поставку упознају са народним стваралаштвом, културом, традицијом, и да осете дух минулих времена. Тежња је била да се на овај начин, заборављени естетски изрази приближе младима и на тај начин сачува културна баштина српског села.

АУТОРИ: др Нинослав Голубовић, др Наташа Мартић Бурсаћ, др Мрђан Ђокић, др Љиљана Стричевић, др Марија Братић, др Јелена Живковић, Милена Гоцић, др Александар Радивојевић, Природно-математички факултет у Нишу, Департман за географију.